The Sky

With big windows, natural light, and the soft buzz of conversation, the eighth floor is a great space for students to study and collaborate with others. Known as The Sky, this floor offers a great panoramic view of the city and lots of natural light. 

The Sky has both individual study space and a Collaborative Study Space where students can come to connect and work with their peers! 

There are lots of seating options and spaces at The Sky. They include individual study carrels, casual cafe-style seating, lounge chairs with attached desks, and Collaborative and Group Work Rooms (CGWRs) for students to use. 

“This is a relaxing environment for me because I don’t have to worry about making noise,” said Luke, a business management student. “You can just sit on the chairs and relax.” 

The Collaborative Study Space was named the Sarabjit S. Marwah Learning Exchange, as part of Ryerson’s Make Your Mark Campaign. Marwah is known for being the first member of a visible minority group to hold a senior position in corporate Canada! The CGWRs on this floor were names by his colleagues who donated money to Ryerson on his behalf. 

Since this floor is dedicated to collaborative study space, there are many CGWRs available here. Each room is equipped with a whiteboard, table and chairs, and an LCD screen to make learning easier for students. They can be booked out through the Ryerson University Library here

The architecture of the SLC shines brightly on this floor. If you look up at the ceiling, you’ll see the different sized lights on this floor that represent the clouds!

“This is the most open concept floor where I can have the best view of the city,” said Vivian, a hospitality and tourism management student. “With the theme of the sky, it really inspires me to create ideas.” 

The windows on the eighth floor have a unique frit pattern. It serves many purposes that make it so awesome! More than just a pretty pattern, it is a creative experience. The shapes of the frit pattern frame the city and display our beautiful Toronto views as little works of art. They also reflect solar glare, boost overall energy efficiency of the building, and mitigate bird strikes. 

A staple on Yonge Street, the SLC is known for its award-winning glass exterior, views of the city, and for providing Ryerson students with extra study space. The building was designed by globally renowned Norweigen architectural firm, Snøhetta and Ziedler Partnership Architect, an established Canadian corporation. 

Visiting The Sky is always a positive experience. This floor is packed with eager students ready to learn and laugh, and it’s radiant atmosphere makes it a welcoming space for all.

Next time you want to study with a view, come stop by this wonderful floor! 

Fun Facts:

  • Snacks and coffee machines are located here 
  • The Sky has a charging stations for students who need to charge their devices

The Forest

Ever need a silent place to get work done? If so, the seventh floor is the space for you! 

Known as The Forest, this floor is dedicated to providing students with the quiet study space they need, especially during exam periods. It is home to quiet and silent study spaces, a graduate study space, and bookable Collaborative and Group Work Rooms (CGWRs). 

Students can use the silent study space with zero noise tolerance on this floor when they need to work without distraction. There is also a quiet study space on this floor and CGWRs for quiet collaborative work.  

“I like to come to the seventh floor because it is very quiet and focused atmosphere,” said Aileen Falcones Guzman, a student in the history program. “It’s so different because as soon as you walk into the seventh floor, it’s quiet.”

The graduate study space can be accessed by a card programmed for graduate student access. This area is solely designated for graduate students! It has open study space, collaborative work space, access to the silent study space, and six CGWRs dedicated to grad students only.

There are many features on this floor that help make it the quiet study space that it is. The wall and ceiling carpet on this floor help control the noise and absorb some sound, and the tables and chairs are designed for individual quiet study to help reduce noise. 

On the seventh floor, it is the responsibility of every student to respect those around them and maintain a quiet, and focused environment. That’s why we did some renovations to this floor over the summer based on feedback from our students! 

The CGWRs on this floor have been insulated to improve sound absorption. This means that although the rooms are NOT soundproof, sound travel from room to room is reduced when doors are closed and soft voices are being used.

“The seventh floor is my favourite place because seeing other people quietly studying motivates me.

It’s a nice break between the other floors that’s great for focusing,” said Soonalika, a creative industries student. “If everyone follows the quiet floor rules, it’s a great atmosphere to study in.”

New whiteboards and AV tech equipment have been installed in each of the CGWRs. The newly installed whiteboards are easier to use, clean and maintain, and the new AV tech has been simplified to avoid breakage and confusion! 

Along the elevator wall, you will notice a new mural installation created by Student Graphic Designer, Soonalika and Creative and Communications Coordinator, Jaleesa that promotes seventh floor etiquette.

This floor is a place where students come to work in a quiet environment. We are dedicated to making the student learning experience world class, but we cannot do this alone! It is important that each student plays their part in helping maintain quiet by respecting their fellow peers.

The Beach

The sixth floor of the SLC is one of our most renowned floors! With its summer-like vibe, views of the city, and relaxed environment, this floor offers the largest casual study space for students in the building.

This floor is known as The Beach because of its bright colours and architecture. It can hold more than 200 people and is the perfect gathering space for Ryerson students to come hang out and work in.

This floor welcomes students to come socialize, de-stress, study, and more! It is a good place to meet with friends, eat lunch, and enjoy a nice escape from the busyness of the city. 

“I find that it’s very important for the general atmosphere of the university, to give students the opportunity to relax and have a good time,” said  Daniel Medetbayev, a computer engineering student. “This floor has a very comforting atmosphere.” 

There are many parts to this floor that work together to make it The Beach. The blonde wood floors are the sand, the blue carpet in the south-west corner is the water, and the circular lighting emulates the sun. Along with the bright furniture, this floor has the perfect summer feel! 

Ramps are integrated into the design of this floor to allow easy access to all levels for students and guests with accessibility needs. As a play on the beach concept, sound wave stickers have been placed on each of the ramps to help keep them free and easy to use for those who need them.

There are a lot of cool features that make this space awesome for students, including the furniture. This is the only floor in the SLC that has bean bags for students to curl up on and relax. There are reclining body chairs for laid back studying or catching up with a friend, and cushions to sit on as well.

“I think it’s very convenient,” said Erykah Kerr, a student in the child and youth care program.  “You have a chill space to be on your own, you don’t have to keep the noise down, and you’re comfortable here.  

This floor also has mobile whiteboards that students can use to collaborate and work without having to book out a Collaborative and Group Work Room.

Another useful SLC feature that comes in handy, especially on a sunny floor like The Beach are the blinds. They are programmed based on geolocation scheduling to match the position of the sun, so they rise and fall automatically based on the sun’s position. This helps create the perfect environment for students. 

Next time you need a break or a place to take a breather, make sure to find yourself a cozy spot at The Beach and unwind! 

Fun facts:

  • The bean bags are made from recycled boat sails 
  • There is a vending machine with snacks and a coffee machine located on this floor 
  • Ceiling rope lighting is circular in shape similar to the sun 

The Valley

The SLC is a space where studying and socializing intersect. Located at the corner of Yonge & Gould Streets, it is a staple of Ryerson’s campus and a busy hub for students!

Each floor has a personalized name. The first floor is known as The Valley! It is the gathering spot where all students and visitors can come together to meet up, grab a coffee, take a break, and get work done.

“Its a unique environment, just walking in,” said Noor Gangi, an aerospace engineering student at Ryerson University. “Just sitting here you see so many faces walking in.” 

The Valley embodies the purpose of the SLC, which is to connect students and visitors to Ryerson. It serves as a front door to the rest of campus!

Upon entering the floor, there is a welcome desk where our wonderful team is ready to assist and guide visitors. This newly designed welcome area by Ryerson interior design students focuses on prioritizing operational and student needs. 

With feedback and consultation from our student staff, the welcome desk has become more accessible, mobile, and storage friendly to make everyone’s SLC experience better!

The revolving doors located at the street entrance are also an important part of The Valley. They are integral to keeping the atmosphere of the first floor stable during extreme cold and warm weather conditions. They help maintain the elevators by reducing dust and air pressure from the outside. Be sure to use them! 

A key aspect of this floor is its Amphitheatre. The casual tiered seating of this space is often filled by students who are working or catching up with friends. The ceiling is tiled with black triangles of acoustical fabric that absorb sound and prevent echo for better audio as well. It serves as the perfect place for gatherings and events. 

This is where a lot of our key events like Shop the SLC and Taste of the SLC are held every year! 

This free space can be booked out by Ryerson students, staff, and alumni. It seats about 100 people, and includes microphones, screens, speakers, and chairs and tables. 

Have a neat idea for an event? Fill out a request form here four weeks in advance. 

“I think it’s important for students and people involved in student groups to have the space to showcase what their group is about but also reach out to students who may not know a lot about student groups or events, as well as to have all of our resources,” said Preethi Suresh, an urban and regional planning student, and SLC student staff. 

Starbucks is also located on this floor where students can grab a cup of coffee on-the-go or sit back and relax from 7:30 AM to 10:00 AM Mondays through Thursdays, 7:30AM to 9:00 PM on Fridays, and from 10:30 AM to 4:30 PM on Saturdays. 

The Valley houses one of our three green roofs. It is located along Yonge St., and wraps around to hug the seating of the amphitheatre. 

It is important for students to have a place like this to relax, meet with others, and casually sit and work! This is why a floor like The Valley is so vital to the Ryerson ecosystem. It provides the much needed space for students to get together for events, or hang out in the comfort of their own campus. It is a great space that brings students, staff, and visitors together! 

Additional cool facts: 

  • The Valley has digital signage detailing key events and announcements students may need to know about.
  • There are beacons located on the first and second floor where students can find information as an alternative to the welcome desk!
  • Touch screen information kiosks are located near the entrance to help guide visitors through the SLC, you can also find a complete schedule of events happening in the SLC.
  • Charging stations are installed near the elevators for smartphone devices that students are welcome to use!

Your Little Guide to: The SLC

“Your Little Guide to…” is a series – for students, by students – to help you navigate our SLC and make the most of all that it has to offer.

If you ask me, starting university was nothing short of exhilarating, inspiring and some days, simply overwhelming. It’s important to remember that there are countless resources to support you, including this short guide to help you out! Discover how the Student Learning Centre can best serve you with my floor-by-floor breakdown of the building. Welcome to: SLC 101.

Students sitting in the SLC AmphitheatreFirst Floor

The first floor is the perfect spot for anyone looking to meet up with some friends. Grab a coffee from Starbucks before class or check out any of the events happening in the Amphitheatre throughout the school year.

Continue reading “Your Little Guide to: The SLC”